Hét platform voor het betere tennis- en squashcentrum in Nederland

Tennis

Geschiedenis van tennis

Opgravingen en allerlei oude geschriften laten zien dat balspelen zou oud zijn als de mensheid. Er wordt aangenomen dat de balspelen die in de Middeleeuwen werden gespeeld toendertijd niet uitgevonden zijn maar hun roots vinden in andere beschavingen zoals de oude Egyptenaren, de Grieken en ook de Romeinen.

Directe voorloper van tennis

Rond het jaartal 1000 werd in Frankrijk een spel gespeeld dat vrijwel zeker als de directe voorloper van het hedendaagse tennis gezien kan worden, het Jeu de Paume. In Frankrijk wordt het tegenwoordig nog steeds in diverse varianten gespeeld. Je speelt Jeu de Paume met een, met haar gevulde, bal en er wordt geen hedendaags racket gebruik maar je speelt de bal naar elkaar met de handpalm. In het begin was het een speel van de geestelijken die het in de kloosters speelden maar al snel vonden ook de adelijke mensen het een mooi tijdverdrijf. Ze zeggen dat Lodewijk X is gestorven aan het verkoudheid die hij opgelopen heeft tijdens een partijtje Jeu de Paume.

Tennis door heel Europa

Tennis geschiedenisZo rond 1500 had je twee varianten van het toenmalige tennis: de volksvariant, die gespeeld werd overal waar je kon, werd al snel verboden. Iedereen speelde het, echter in de nauwe straatjes of tegen de kerkmuur, zorgde dit voor overlast. De rijke variant werd bekend tot in Rusland toe. Van deze laatste variant is het hedendaagse tennis afgeleid. De adelijke mensen zorgden voor hun eigen plekken om dit spel te spelen. Men zegt dat de oudste soort van een tennisbaan, de caetsbaan van de Prins van Oranje, zich achter de Ridderzaal op het Binnenhof. Nu vind je op die plek een granieten plaquette. 

Het eerste tennisracket rond 1500

tennis 225x300In het begin, zeg maar van 1000 tot 1500, speelde men het spel met de handpalm. Toch zag je in die tijd steeds meer "hulpmiddelen". Eerst was er een soort handschoen en later iets van een slaghout. De beroemde geleerde Erasmus schreef, dat het spel eigenlijk met de blote hand gespeeld diende te worden echter de ontwikkeling van het latere tennisracket was niet meer te stoppen. Vooral degenen die dit spel in een soort wedstrijdverband wilde spelen, en zeg nu zelf, wie wil er niet winnen, waren voorstanders van het latere tennisracket, simpelweg omdat je er veel harder mee kon slaan. Aan het eind van de 15e eeuw ontstond het idee om een bespanning te gebruiken. Omdat het tennis destijds nog "Caets" heette, werd de bespanning, die in het begin uit schapendarmen bestond, de ketsdarmen genoemd. Een Duitse hoogleraar genaamd Gillmeister gaat er zelfs van uit dat ook het woord racket uit het oud-Nederlands komt. Het is een re-kets, een voorwerp om de bal terug te slaan. 

Het woord ‘tennis’

De eerste keer dat men het woord "tennis" in geschriften tegen kwam, dateert uit rond 1400. Een theorie die veel aanhangers heeft is dat het woord "tennis" en afleiding is van het Franse werkwoord tenir is, tenez wat zoveel wil zeggen als "houd hem". Omdat de bal in die tijd veel zwaarder was, moest je je tegenstander waarschuwen dat je aan je opslag begon. Wat dacht je wanneer je niet oplette en de bal per ongeluk tegen je hoofd kreeg? Wist je overigens dat bij een verwant van tennis, het Pelote, de opslag nog steeds begint met een soort waarschuwingsschreeuw?

Merkwaardige telling van het tennis

Tussen 1000 en 1600 werd veel gebruikt gemaakt van de Baylonische telling. Zij gingen uit van een zestigtallig stelsel. Overblijfselen hiervan vind je onder andere in de gradenboog (6x60) enin onze tijdsaanduiding. Hoewel er geen bewijzen zijn dat het op deze wijze gelopen is, gaat met er toch wel vanuit dat de telling rond deze periode beschreven is. Men speelde per kwart ... 15 punten, 30 punten, 45 punten en het gewonnen spel. In oude geschriften zie je nog 45 punten staan, later is dit 40 geworden. Verder speelde men in die tijd veel om geld. Op oude prenten kun je vaak de muntstukken zien liggen bij de tennisbanen. Het was een echte wedstrijd. Dit woord, wedstrijd, betekent eigenlijk een strijd om de wedde, de uitbetaling.

Lawn Tennis

Een Engelse majoor genaamd Wingfield ontwierp rond 1870 een variant op gras. Dit was mogelijk geworden nadat men had uitgevonden hoe je een bal van rubber kon maken. Hij verzon allerlei rare regels en nam zelfs een patent op zijn spel dat hij de naam Sfairistikè gaf. Al snel werd deze tennis variant populairder dan het ouderwetse tennis ofwel het "caetsen". Wist je overigens dat tennis na voetbal de tweede populairste sport in Nederland is? Ook al wordt er steeds meer reclame gemaakt voor 'trendy' sporten als golf en fitness, er zijn bijna 600.000 geregistreerde tennisspelers in Nederland (cijfers KNLTB 2015). 

Waarom tennis?

Allereerst maar even een kleine opsomming van positieve punten, waarbij we de gezondheid extra zullen belichten.

  • Flexibel
  • Gezondheid
  • Meer uithoudingsvermogen
  • Meer ‘goede’ cholesterol (HDL)
  • Sterkere botten en spieren
  • Een betere conditie hebben
  • Lifetime sport
  • Gezellig

Tennis is gezond!

Een groter uithoudingsvermogen, een slanker lichaam, minder risico's op hart- en vaatziekten en gezonde, sterke botten … Wie wil dat niet? Tennis draagt hieraan bij. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat tennis vele gezondheidsvoordelen biedt, tenminste wanneer regelmatig beoefend.
Dat lichaamsbeweging gezond is, weten we inmiddels allemaal, niet in het laatst doordat er in de media zoveel aandacht voor is. Onderzoek wijst ook uit dat van alle sporten tennis een gezonde keuze is. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen. Juist dat maakt dat je optimaal van de gezondheidsvoordelen kunt profiteren.

Grove en fijne motoriek wordt beter door tennis

Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus. Specifiek ook de oog-handcoördinatie blijkt door tennis te verbeteren.

Kortom ... tennis !!

De conclusie mag duidelijk zijn. Tennis is gezond. Wil je optimaal van de gezondheidsvoordelen profiteren, dan ga je regelmatig de baan op, liefst je hele leven lang en wil je een tennisvereniging, een tennisbaan of tennisleraar zoeken, klik dan rechts op je provincie.

 

 

Knop brons pakket

- Link naar uw homepage
- Link naar een dieper gelegen pagina
- 15 jaar bestaande site
- DA 15 - PA 21

- Investering € 5,00 / jaar

- Klik hier of op de knop

Knop zilver pakket 2

- Vermelding met logo op provinciepagina
- Vermelding op linkpagina naar homepage
- 15 jaar bestaande site
- DA 15 - PA 21

- Investering € 15,00 / jaar

- Klik hier of op de knop

Knop goud pakket

- Eigen pagina inclusief logo op de site
- Vemelding in slider (laatste 20 vermeldingen)
- Link naar homepage
- Link naar dieper gelegen pagina

- Investering € 25,00 / jaar

- Klik hier of op de knop